När vi utvecklade LUP-nummer var förbättrad säkerhet en av våra starkaste drivkrafter. Tack vare egen, personlig erfarenhet av att köra gods vet vi hur olika det fungerar på olika arbetsplatser och hur stor rådvillheten faktiskt är om var ansvaret för varje arbetsplats säkerhet ligger. Och det gäller alla typer och storlekar av svenska industriföretag.
Transportbranschen är en av de mest olycksdrabbade i Sverige. Det är ett sorgligt faktum som vi får bekräftat år efter år när den senaste statistiken dyker upp.
Men det är verkligen inte något som vi måste acceptera. Tvärtom!
Så här ligger det nämligen till: det är industrin som ansvarar för chaufförernas säkerhet. Ansvaret för en olycka gäller inte enbart företagets egna anställda. I det ögonblick en lastbil svänger in på en terminal är det den som ansvarar för arbetsplatsen som också ansvarar för chaufförens säkerhet.
Det är ju rätt naturligt, egentligen. Och det är en grundregel som gäller i praktiskt taget hela Europa.
Ändå ser vi många exempel på hur det slarvas, inte minst med att informera chaufförer om vilka säkerhetsrutiner som gäller på varje arbetsplats. Chaufförerna kör ju inte enbart fram sin bil utan också deltar också aktivt i lastnings- och lossningsarbetet. Krävs det då speciella skyddskläder? Hjälm? Speciella redskap för att hantera eventuellt känsligt eller farligt gods? Får man arbeta ensam eller i grupp?
Med LUP-nummer blir det plötsligt enkelt att ”tänka på allt” och följa lagens krav. Rent mänskligt är det givetvis väldigt viktigt att så enkelt kunna minska olyckor och lidande. Du kan rentav se LUP-nummer som en försäkring mot att behöva möta en invalidiserad chaufför i tingsrätten och förklara för media hur en olycka kunnat inträffa. Det är också ett smidigt verktyg för att få godshanteringen att fungera snabbt och effektivt. Ett smart sätt att höja produktiviteten, med andra ord.
LUP-nummer är enkelt uttryckt en digital kommunikationsplattform. Här kan de företag som beställer transporttjänster – industriföretag, handelsföretag med flera – lägga in information om alla sina terminaler och andra arbetsplatser som sänder iväg och tar emot gods. Varje arbetsplats får ett eget LUP-nummer och till denna sifferkombination kopplas all den information en chaufför behöver. Därmed vet chauffören precis vart bilen ska köras, vem som ska kontaktas, hur arbetet ska gå till och, som sagt, exakt vilka säkerhetsregler som gäller. Tydligt kommunicerade rutiner innebär också större åtlydnad. Arbetet går snabbare och säkrare.
Vi befriar säkerhetsfrågorna från strul och från krånglet att behöva förklara för varje chaufför vad som gäller. Dessutom kan informationen i LUP-nummer ges på ett stort antal språk. Den går alltså alltid fram.
Därmed känner sig lastbilschaufförerna också lite mer välkomna och därmed motiverade att göra ett bra jobb.
Nyligen inledde vi på LUP Technologies också ett samarbete med speditionsföretaget Begoma som är mycket intresserade av att utveckla säkerhet och sina chaufförers relationer med deras kunder. LUP-nummer är precis rätt verktyg för detta, den största innovationen inom logistiken sedan fraktsedeln.