Yard management, en underkategori till supply chain management och ett hett ord inom branschen, är i stora drag en process som organisationer kan tillämpa för att dirigera de logistiska flöden som uppstår på en anläggning när fordon, personal och gods rör sig för lossning och lastning. Att uppnå en effektiv balans mellan inkommande och utgående godshantering är inte enkelt, särskilt inte om den fortfarande hanteras med hjälp av radiokommunikation och pappersinstruktioner.
För anläggningar som hanterar stora volymer av inkommande, utgående eller stillastående trailers så kan ett yard management system (YMS) vara en lönsam investering. Genom att synliggöra nyckelaktiviteter, optimera arbetsflöden och användningen av lastgården möjliggörs punktlig och säker hantering av gods, vilket i slutändan kan ge mätbara kostnadsreduceringar.
Följande fem punkter är exempel på hur dessa kostnadsreduceringar kan uppnås med hjälp av ett yard management system:
- Synlighet i realtid – personalen på anläggningen får tillgång till realtidsinformation angående trailerplacering och innehåll, kan delge och motta rutiner och instruktioner samt säkerställa att samtliga aktiviteter genomförts
- Proaktivitet – en sent ankommande trailer kan i värsta fall innebära en försenad kundorder och ett brutet kundlöfte. Med hjälp av tidiga notifikationer om förseningar så ges produktionsplanerare möjligheten att proaktiv jobba runt sena leveranser och upphämtningar
- Utnyttjandegrad av lastgård – trailers i en lastgård kan nästan ses som inventarier i ett lager: du vill veta exakt var de befinner sig, hur mycket utrymme de upptar och hur mycket utrymme du har kvar att använda. Genom att optimera utnyttjandegraden så skapas flexibilitet för mer eller mindre temporär trailerhantering och en god förståelse för anläggningens faktiska kapacitet fås.
- Slotbokning – välplanerade och välkommunicerade transportörankomster kan ha dramatisk inverkan på effektiviteten på en anläggning. Genom att senarelägga en redan sen leverans istället för att påbörja lossning eller lastning vid sen ankomst så kan kedjereaktioner av sena hanteringar undvikas. Därtill, för känsligt gods så går det med hjälp av bokning att minimera kötid och därmed minimera risken för negativ inverkan på godskvaliteten.
- Utvärdering av transportör – i systemet kan information om historiska lastningar och lossningar per transportör lagras. Denna information kan aggregeras och senare användas för att utvärdera transportörens prestationer, exempelvis vad gäller sena ankomster eller regelefterlevnad, som i sin tur kan användas i t ex kontraktsförhandlingar.
Visst låter det lockande? Vi på LUP Technologies följer branchens framfart med spänning!